Amenzi de peste 500 000 de euro si controale sporite in constructii

In urma celui mai recent control ITM, desfasurat la nivel national, au fost aplicate amenzi in valoare de 503.045 de euro, potrivit comunicatului emis de Inspectia Muncii.

Numarul cazurilor de munca la negru a crescut in raport cu ultimul control realizat. Astfel, au fost depistate 223 de persoane care lucrau fara acte legale.

Primirea la munca a persoanelor fara contracte individuale de munca ramane una din principalele probleme identificate de inspectorii muncii. In acest caz, amenzile au insumat 1.330.000 de lei. Un total de 420 de angajtori au fost sanctionati, si 10 propuneri de cercetare penala au fost initiate.

Controalele in domeniul relatiilor de munca s-au soldat cu amenzi in valoare de 1.797.400 de lei.

Pe linie de SSM, 66 de evenimente urmeaza sa fie cercetate de inspectorii de munca, in vederea incadrarii ca accidente de munca. La nivel national, au fost identificate 9 cazuri in care a fost necesara impunerea opririi de echipamente.

Activitatea a fost sistata la un loc de munca din Galati.

Totalul amenzilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca a fost de 416.000 de lei.

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a reamintit faptul ca in intervalul 06-09 aprilie 2016 s-a desfasurat Campania Nationala privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata in domeniul constructiilor. „Ne concentram atentia pe domeniul constructiilor, domeniu care a ramas sensibil in ce priveste incidenta muncii nedeclarate si a riscurilor de accidentare a lucratorilor”, a declarat acesta.